BUZAĞI DESTEKLEMESİ ŞARTLARI
1-Buzağı TÜRKVET ve E-ISLAH a kayıtlı olacak,
2-Buzağı 2020 yılı doğumlu ve TÜRKVET-E-ISLAH aynı tarihli olacak,
3-Doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) yaşamış olacak,
4-Buzağılarını işletmesinde 4 ay büyütmeden erken yaşta satan yetiştiricilerden; en az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler 4 aydan önce buzağılarını satabilir. Bu buzağılar 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmış ise desteklemeden faydalandırılır. Bunun için buzağılarını erken yaşta satmak istediklerini işletmesinin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine satışını yapacağı buzağıların kulak küpe numaralarını liste halinde dilekçe ile bildirir. İl/İlçe müdürlükleri bu kapsamdaki işletmelerin ve buzağıların listesini HAYGEM'e bildirir.
5- Buzağıların programlı aşıları (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemine kaydedilmiş olmalıdır. Hastalıktan ari işletmelerde brusella aşı şartı aranmaz
6- Buzağıların analarında, 2020 yılında ilk doğumunu yapan düvelerin ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün, ineklerde ise destekleme yılı ile bir önceki buzağılaması arasındaki süre en fazla 450 gün olmalıdır.
7- Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılır. Çoklu doğumlarda her bir buzağı desteklemeden faydalandırılır.
8-Destekleme ödemesi buzağının doğduğu işletme numarası üzerinden ödenir.
9-Destekleme süreci içerisinde ve ilgili mevzuat kapsamında, buzağıların küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılması ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinden yetiştiriciler sorumludur.
10- Soy kütüğüne kayıtlı olan şartları sağlayarak buzağı desteğini hak eden ve aşağıda belirtilen koşulları taşıyan buzağılara ilave destek verilir:
- Buzağı, soy kütüğüne kayıtlı anadan suni tohumlama sonucu doğmuş ve anası kendi ırkı ile tohumlanmış olmalıdır. Yerli ırk analarda ırk uyumu şartı aranmaz. İşletmenin soy kütüğüne giriş tarihinden önce doğan buzağılar ilave destekten faydalandırılmaz.
- Buzağının doğduğu işletme, soy kütüğüne 1/10/2020 tarihinden önce kaydedilmiş ve 31/12/2020 tarihi itibarıyla kayıtlı olmalıdır. Yetiştirici, destekleme müracaatını damızlık sığır yetiştiricileri birliği aracılığıyla yapmalıdır.
- İşletmede, Bakanlık veya Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin talimatlarına uygun olarak, üçten az olmamak üzere destekleme yılı itibarıyla soy kütüğünde bulunduğu sürenin (ay olarak) 2/3'ü oranında aylık süt ölçümü yapılmış olmalıdır.
- Süt ölçüm tarihinde, işletmenin etçi ırk ve melezleri hariç inek sayısının en az % 60'ının süt ölçümü yapılmış ve süt ölçüm tarihinden itibaren 120 gün içerisinde e-ıslaha kaydedilmiş olmalıdır.
- Süt ölçüm tarihinde, süt ölçümü yapılmış en az 10 ineğin en az yarısında aynı miktarda süt verim kaydı olması durumunda, işletmenin bu tarihteki süt ölçümü geçersiz sayılır.
- Süt verim ölçümleri, standart süt ölçüm aletleri veya sağım sistemi ile ölçülmeli, ölçümler süt kayıt defterine kaydedilmeli veya sağım sisteminden temin edilmiş olmalıdır. Askı veya hak ediş listelerinin hazırlanması aşamasında işletmenin süt verim ölçüm metodu e-ıslahta tanımlanmış olmalıdır.
- Süt verim ölçümlerinin, talimatlara uygun olarak yapılmasından ve e-ıslaha kaydedilmesinden yetiştiriciler, yetiştiricilerin bilgilendirilmesinden, bildirilen süt verim ölçümlerinin zamanında e-ıslaha kaydedilmesinden ve denetlemelerin yapılmasından Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve il birlikleri sorumludur.
11-Suni tohumlama şartı aranan desteklerde, suni tohumlamanın, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde ülkemizde yapılmış ve bilgisinin e-ıslah veri tabanına kaydedilmiş olması gerekir.
12-İşletmede, destekleme şartlarını sağlayan buzağı sayısına göre kademeli olarak, buzağı başına oluşan toplam destekleme tutarının 1-20 başa kadar tamamı, 21-100 başa kadar % 75'i, 101-500 başa kadar % 50'si ödenir. Kademeli ödemede, işletmenin destekleme tutarı, en yüksek miktarda destekleme tutarına sahip buzağılardan başlayarak hesaplanır. İkinci dönemde, birinci dönemde destek alan buzağı sayısı da dikkate alınarak ödeme yapılır.
13-Gerçek veya tüzel kişilik adına birden fazla işletme olması durumunda, kademeli ödeme her bir işletme numarası için ayrı uygulanır.
BUZAĞI DESTEKLEMESİ BAŞVURU YERİ ŞEKLİ VE ZAMANI
1-Soykütüğüne kayıtlı yetiştiriciler DSYB aracılığıyla,
2-Önsoykütüğüne kayıtlı olanlar üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla,
3-Herhangi bir üretici/yetiştirici örgütlere üyeliği bulunmayan yetiştiriciler ise şahsen İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.
3-Söz konusu desteklemelere yıl içinde 1(bir) defa müracaat edilmesi yeterlidir.
4- Başvurular 31.12.2020 tarihleri arasında ve 01.04.2021-15.06.2021 tarihleri arasında olmak üzere iki dönem halinde yapılır. Birinci dönem başvuru yapan yetiştirici ikinci dönem başvuru yapmaz.
5- Yetiştirici/üretici örgütleri, kendilerinde başvuru dilekçesi bulunan üyelerinin başvurularından sorumludur
DİŞİ MANDA DESTEKLEMESİ ŞARTLARI
DİŞİ MANDA DESTEKLEMESİ;
1- İşletmeleri ve anaç mandaları TÜRKVET'e 31/12/2020 tarihinde kayıtlı olmalıdır.
2-) Dişi mandanın doğum tarihi 1/1/2020 tarihinden önce olmalıdır.
3-) TÜRKVET'te dişi mandaların işletmeye geliş tarihi, 1/10/2020 tarihinden önce olmalıdır.
Soy kütüğüne kayıtlı dişi manda desteklemesi;
1- Dişi mandalar 31/12/2020 tarihi itibarıyla MIS'ta kayıtlı olmalıdır.
2- İşletmede, 2020 yılında en az 5 ay süt ölçümü yapılmış olmalıdır.
3-Ön soy kütüğüne kayıtlı dişi mandalar bu desteklemeden yararlanamazlar
Başvuru Yeri Zamanı :
- Damızlık manda yetiştiricileri birliğine üye olan yetiştiriciler birlikler aracılığıyla, üye olmayan yetiştiriciler ise şahsen il/ilçe müdürlüğüne başvurur.
- Başvurular 31/12/2020 tarihine kadar yapılır.
MALAK DESTEKLEMESİ;
1) Malaklar, 1/1/2020-31/12/2020 tarihleri arasında doğmuş olmalıdır.
2) Malaklar küpelenmiş, doğduğu işletme TÜRKVET'e kaydedilmiş ve bu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olmalıdır.
3) Hastalıktan ari işletmelerde brusella aşısı hariç olmak üzere, malakların programlı aşıları (dişiler için brusella ve şap, erkekler için şap) yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemine kaydedilmiş olmalıdır.
Soy kütüğüne kayıtlı malak ilave desteklemesi, aşağıda belirtilen şartlara ve kurallara göre yapılır:
1) Malakların doğduğu işletme, 31/12/2020 tarihine kadar MIS'a kaydedilmiş olmalıdır.
2) Malakların ana ve babası MIS'ta kayıtlı olmalıdır.
Başvuru yeri, şekli ve zamanı;
1) Damızlık manda yetiştiricileri birliğine üye olan yetiştiriciler birlikler aracılığıyla, üye olmayan yetiştiriciler ise şahsen il/ilçe müdürlüğüne başvurur.
2) Birinci dönem başvurular 31/12/2020 tarihine kadar, ikinci dönem başvurular 1/7/2021-1/8/2021 tarihleri arasında olmak üzere iki dönem halinde yapılır. Birinci dönemde başvuru yapamayanlar ikinci dönemde başvuru yapabilir. Birinci dönemde başvuruda bulunduğu halde, eksikleri nedeniyle desteklemeden yararlanamayanlar, ikinci dönemde eksikliğin giderilmesi halinde desteklemeden yararlandırılır
.
ANAÇ KOYUN KEÇİ DESTEKLEMESİ ŞARTLARI
1- Desteklenecek hayvanlar Koyun Keçi Kayıt Sistemine (KKKS) ve Koyun Keçi Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı olmalıdır ve desteklenecek dişi hayvanlar en az 15 aylık yaşta olmalıdır (06.11.2020 tarihi esas alınır).
2- Yetiştiriciler Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerine üye olmalıdır.
3- Desteklemeden yararlanabilmesi için hayvanın en geç 6 Kasım 2020 tarihine kadar işletmeye kayıt edilmelidir.
4- Hayvanların 6 Kasım 2020 tarihinden il/ilçe müdürlüğünün yapacağı yerinde kontrollere kadar aynı işletmede olması zorunludur.
5- 6 Kasım 2020 tarihinden sonra il/ilçe müdürlüklerince düzenlenmiş olan Veteriner Sağlık Raporları yerinde tespit olarak kabul edilir. Desteklemeye esas bilgilerde KKKS kayıtları esas olup, bu sistemde ölüm, satış ve benzeri hayvan ve işletme bilgilerinin güncellenmesinden ve kayıtlarının doğruluğunun takibinden yetiştirici sorumludur. 6 Kasım 2020 tarihinden sonra KKKS'ye kaydedilen veya güncellenen işletme ve hayvanlar desteklemeden faydalandırılamaz.
BAŞVURU YERİ, ŞEKLİ VE ZAMANI
6- Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, destekleme başvurusunda bulunmak üzere 04 Aralık 2020 tarihine kadar damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine dilekçe ile müracaat etmelidir.
SÜRÜ BÜYÜTME ve YENİLEME DESTEĞİ ŞARTLARI
- 2020 yılı anaç koyun ve keçi desteklemelerine başvuru yaparak KKBS'ye kaydedilmiş yetiştiriciler doğrudan bu desteğe de başvurmuş sayılırlar.
- Desteklemeden yararlanacak anaç koyun ve keçiler, 10/8/2018-15/8/2019 tarihleri arasında doğmuş olmalıdır. Bu yaş aralığı dışındaki dişi hayvanlar desteklemeden yararlandırılmaz.
- KKBS veri tabanında son iki yılın anaç koyun ve keçi desteklemesini alan işletmeler ve anaç koyun ve keçiler belirlenerek, ikinci yıl sürüye ilave olan 15 aylık ve üzeri anaç koyun keçiler (bu fıkranın (b) bendinde belirtilen tarih aralığında doğanlar) için Bakanlıkça belirlenecek artış oranında ilave destek verilir.
KÜÇÜKBAŞ SOY KÜTÜĞÜ DESTEĞİ ŞARTLARI
- Islah programı kapsamında soy kütüğüne kayıtlı damızlık koyun/keçi yetiştiricileri ile bu işletmelerde yetiştirilen ve seçilen damızlık koç/tekeleri alan yetiştiriciler bu desteklemeden faydalanır.
- SOYBİS mevzuatındaki şartları taşımalıdır.
ÇOBAN (SÜRÜ YÖNETİCİSİ) İSTİHDAM DESTEĞİ ŞARTLARI
- Desteklemeden yararlanacak işletme, TÜRKVET'e kayıtlı en az yüz anaç küçükbaş hayvan varlığına sahip olmalıdır. Hayvan sayısının tespitinde 6/11/2020 tarihinde TÜRKVET'ten alınan yedek liste verileri esas alınır.
- Köy-mahalle sürülerini ortak otlatan çobanlar da desteklemeden yararlandırılır. Bu çobanların otlattığı sürüler en az iki işletmeden oluşmalı ve her bir işletmede en fazla doksan dokuz baş olmak üzere; toplamda en az yüz baş ve üzeri anaç küçükbaş hayvan varlığı bulunmalıdır.
- İşletmede çoban çalışıyor olmalıdır.
- Çobanın, Sosyal Güvenlik Kurumu primleri en az beş ay süreyle yatırılmış olmalıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primlerini 5510 sayılı Kanun kapsamında yatıranlardan 30 gün üzerinden tam zamanlı olarak yatırmayanlar, hayvancılık işletmesi bulunmayan veya fiilen çobanlık yapmayanlar, işletmede istihdam edildiği halde fiilen çobanlık yapmayanlar, muhtarlar, devlet memurları, emekliler ve on sekiz yaşından küçükler, destekleme kapsamında çoban olarak değerlendirilmez.
- Çoban; aynı zamanda işletme sahibi, işletme sahibinin birinci dereceden yakını veya eşi ise, sertifikasının il/ilçe müdürlüklerince onaylanmış fotokopisi, taahhütname ve çobana ait nüfus cüzdanı fotokopisi
- İstihdam edilen çobana ait sertifika belgesinin ve nüfus cüzdanının fotokopisi
- 2020 yılı SGK primlerinin kesintisiz olarak en az 5 (beş) ay süre ile toplu ya da dönemler halinde ödendiğine dair SGK onaylı veya e-Devletten alınan karekodlu Sigortalılık Hizmet Döküm Belgesi
- Sigorta primleri 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi üzerinden yatırılanların sigortalılık hizmet döküm belgesinde 6121.12 Çoban/Sürü Yönetim Elemanı (Küçükbaş Hayvan) kodunu haiz olmaları şartı aranır, Ek-5 Tarım Sigortasında bu kod aranmaz.
- Sürü yöneticisi sertifikası ve SGK hizmet döküm belgesinin eksik olması halinde de başvurular kabul edilir, bu belgelerin tamamlanması için ilgililere 15 Ocak 2021 tarihine kadar süre tanınır.
Çoban Desteği Başvuru Yeri Ve Zamanı
Başvurular işletmenin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılabilir.
ÇİĞ SÜT DESTEKLEMESİ:
Şartları: Ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir yetiştirici/üretici örgütüne üye olan yetiştiricilerden üretmiş olduğu çiğ sütü, Gıda İşletmeleri Kayıt ve Onay İşlemleri Daire Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren süt işletme tesislerine, fatura/e-Fatura ve/veya müstahsil makbuzları karşılığında kendisi, yetiştirici/üretici örgütü veya bunların %50'nin üzerinde paya sahip oldukları ortaklıkları vasıtasıyla satan ve SKS veri tabanına aylık olarak kaydettirenlere ödenir. Çiğ Süt Desteklemesi soğutulmuş veya gıda mevzuatına pazarlanmış inek sütüne, üretici örgütleri üzerinden pazarlanan soğutulmuş inek sütüne, manda, koyun ve keçi sütüne farklı olmak üzere Bakanlığın belirleyeceği dönemlerde ödeme yapılacaktır. Ayrıca üretmiş olduğu çiğ sütü üretici örgütü aracılığıyla çiğ süt olarak veya sözleşme çerçevesinde süt tozuna çevirerek Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne satan üreticiler de desteklemeden yararlanacaktır. Bakanlığın talimatla belirlediği tarihten itibaren Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik Hükümlerine uygun olarak düzenlenen sözleşmesini, Süt Kayıt Sistemine kayıt ettirmeyenler çiğ süt desteklemesinden yararlandırılamazlar.
Başvuru:
Yetiştiriciler üyesi bulunduğu yetiştirici/üretici örgütü aracılığıyla SKS veri girişinin yapılması için çiğ süt fatura veya müstahsil makbuzlarının kesim tarihinden sonra kısa süre içerisinde başvururlar.
DÜVE ALIM DESTEĞİ:
Düve alım desteği; 05/11/2020 tarihinden önce TÜRKVET'e kayıtlı sığır işletmesi olan ve kapasitesi talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olan yetiştiricilere, işletme kapasitesini 20 başa tamamlayacak şekilde en az 1 baş, en çok 20 baş düve (manda dahil) olmak üzere Bakanlıkça belirlenen düve alım bedelinin %40'ı hibe olarak verilir. Destek kapsamına girecek olan düvelerin teknik, sağlık şartları ve düve başına belirlenecek fiyat Bakanlıkça belirlenir. Destek kapsamında alınan düveler 2 yıl süre ile satılamaz. Temin edilecek hayvanlar TÜRKVET'te kayıtlı ve yurt içinden temin edilmiş olmalıdır.
BAŞVURU ŞEKLİ, YERİ VE ZAMANI:
Başvurular işletmenin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine ve gerçek/tüzel kişiler için sadece bir işletme için müracaat edilir.
1-Başvuru süresi : 31/12/2020 (ilave süre uzatımları Bakanlıkça belirlenir)
2-Başvuru şartları: İşletme kapasitesi ile talep edilen hayvan sayısının uyumlu olması,
3-Başvuru aşamasında istenecek belgeler: Başvuru Dilekçesi, Başvuru Formu , Varsa gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge, Var ise işletmenin ari/organik niteliğine dair belge,
DÜVE TEMİN YERLERİ:
1-Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 2-Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştirakleri, 3-Düve/Manda Yetiştirici Merkezleri, 4-Hastalıktan Ari İşletmeler, 5-Yetiştirici/Üretici Örgütleri
BESİLİK ERKEK SIĞIR (MANDA DAHİL) DESTEĞİ:
ŞARTLARI:
Erkek sığırlar yurtiçinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET'e işletme ve hayvanların kaydı yapılmış, 1/1/2020-31/12/2020 tarihler arasında kesilmiş olmalıdır. Erkek sığırlar, 12 aylıktan büyük, son 90 günde başvuru sahibinin işletmesinde besi süresini tamamlamış olmalıdır. Bir yetiştirici en fazla 200 baş (200 dahil) sığır için destekten yararlanabilir. Kesilen hayvanlar için ise aranacak karkas ağırlıkları aşağıdaki gibi olmalıdır.
Etçi Irk ve Melezleri 320kg/baş
Kombine Irk ve Melezleri 300kg/baş
Sütçü Irk ve Melezleri 280kg/baş
Yerli Irk 220kg/baş
Manda 200kg/baş
BAŞVURU ŞEKLİ, YERİ VE ZAMANI:
Üreticiler, Kırmızı Et Üretici Birliğinin olduğu yerlerde birliğe, olmadığı yerlerde ise il/ilçe müdürlüklerine başvurabilir. Kırmızı Et Üretici Birliklerinin bulunduğu yerlerde bir yıl içerisinde kestirdiği desteklemeye esas hayvan sayısı en az 6 baş olan üretciler bu birliğe üye olmalıdır. Başvuruda belgelerin aslı veya aslı/dip koçanı il/ilçe müdürlüklerince görülerek onaylanan suretleri kabul edilir.
Üreticiler; besinin başlangıcında, KES'ten alınan işletmede bulunan erkek hayvanlara ait kulak küpe numaralarının belirtildiği besi bildirim formunu; besiye alınan hayvanlara ait kulak küpe numaraları, besiye alınma ve tahmini kesim tarihi ile diğer bilgiler yönünden güncelleyerek KES'e kaydettirir. İşletmeye nakil yoluyla gelen hayvanların besi bildirimleri, işletmeye kayıt edildikleri tarihten itibaren en geç 15 iş günü içerisinde yapılmalıdır. İşletmede doğan ve besiye alınan hayvanlar ise besiye alındıkları tarihten itibaren bildirilmelidir. Kararın yayımlanmasından sonra besiye alınan hayvanlarda besi bildirim şartı aranır. Bildirimde belirtilen tahmini kesim tarihinin değişmesi durumunda üretici bu değişikliği kesim tarihinden 15 iş günü önce güncelletir.
İlgili tebliğ ektedir.
İLGİLİ DESTEKLEMELER HAKKINDA DAHA DETAYLI BİLGİ UŞAK İL/İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜKLERİNDEN ÖĞRENİLEBİLİR…