Projemiz Uşak İl Merkezi ve ilçelerdeki tüm köyleri kapsamaktadır.
Projemiz Uşak İl Özel İdaresi kaynaklı olarak Kurumumuz tarafından yürütülmektedir. Bütçesi 25.000 TL dir. Tamamı Uşak İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır.
Projeden Uşak il ve ilçelerimizdeki büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan tüm çiftçilerimiz faydalanacaktır.
Projenin amacı; hastalıktan Ari işletmelerde bulunan ve yeteri kadar pasif immunite oluşturabilecek KALİTELİ KOLOSTRUMA sahip hayvanlarımızdan alınan ağız sütünün uygun şartlarda depolanarak vatandaşlarımızın elindeki yeni doğan buzağılara ulaştırılıp pasif transfer yetmezliği sonucu buzağı ölümlerinin önüne geçmek, başta Uşak ve ülkemiz hayvancılığına katkıda bulunmaktır.
İlimizde 11414 adet büyükbaş işletmede 142892 adet hayvan bulunmaktadır. Yılda yaklaşık 60000 tane yeni doğan buzağımıza küpe takılmaktadır. Ülkemizde buzağı ölümleri yaklaşık %20 lerde olup, ilimizde ise bu oranın %5 lere ve daha altına indirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda yıllık 7 bin, hatta daha fazla buzağının hayatta kalması sağlanarak, milli ekonomiye yılda 25 milyon TL katkı sağlanması öngörülmektedir.
Proje kapsamında toplanan kolostrumlar iatrojenik bulaşmayı engellemek amacıyla ilimizde bulunan hastalıktan ari işletmelerden toplanmaktadır. Yapılan çalışmalarda kolostrumda bulunan IgG miktarının kaliteli kolostrumda 50mg/ml düzeyinde olduğu ve bunun kolostrumun kuru maddesinin ilişkilendirildiği kanıtlanmıştır. Kolostrumun IgG değerini; ineğin yaşı, ırkı, gebelik öncesi besleme düzeyi, kuruda kalma süresi, güç doğum, cüsse ve davranışsal etmenler gibi pek çok faktör etkilemektedir. Toplanan kolostrumlar bu gibi olumsuz faktörlerin etkilemediği hayvanlardan refraktometre ile kuru madde ölçümü yapılarak alınmaktadır. Kolostrum kalitesi bu sebeplerde düşük çıkan ve kolostrum bağışında bulunan işletmelere kuru dönem yönetimi, bakım besleme ile ilgili ücretsiz danışmanlık hizmeti İl Müdürlüğümüz tarafından sağlanmaktadır. 2001 yılında Nicole M. HOLLOWAY tarafından yapılan çalışmada taze kolostrum ve dondurulup çözdürülmüş kolostrum verilen buzağıların 48 saat sonraki kan serum IgG değerlerinde istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Bu sebeple alınıp paketlenen kolostrumlar 25 ve üzeri brix değerindeki kolostrumlar olup; kalitesi son kullanma tarihi ve hangi şartlarda çözdürüleceği etiket bilgisinde belirtilmiştir. Proje kapsamında toplanan kolostrumların dağıtıldığı buzağılar takip edilerek aşağıda fotoğraflarla gösterilen 22 brix değerindeki kolostrumu tüketen buzağının 24 saat sonraki kan serum protein değeri 4, 30 brix değerindeki kolostrumu tüketen buzağının 24 saat sonraki kan serum protein değeri 7 olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir.
Projenin devamında kolostrum bağışında bulunan işletmelerdeki kuru dönemde bulunan ineklere, buzağılarda ilk 15 günlük yaşta pasif transfer yetmezliği sebebiyle görülen hastalıklara karşı (rota,corona,E Coli, IBR,BVD vb.) inaktif aşıları uygulayarak buzağı ölümlerini en aza indirmek için bu hastalıkların immun globulünlerini de içeren daha kaliteli kolostrumla yeni doğanlarla buluşturup, serum protein değerini en az 6 ve üzerinde tutarak ilk 15 gündeki buzağı ölümlerinin önüne geçmek hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda kolostrum analizi yapılarak kolostrum bankası kurulmuştur.
PROJEMİZ HİZMET VERMEYE BAŞLAMIŞTIR.
https://usak.tarimorman.gov.tr/Haber/897/Kolostrum-Bankasi-Ureticilerimize-Hizmet-Vermeye-Baslamistir