Bilindiği üzere her yıl 16 Ekim tarihinde Dünyada 150'den fazla ülkede etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü, aynı zamanda 1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) doğum günü olup, BM takviminde en çok kutlanan günler arasında yer almaktadır.
Dünya Gıda Gününün bu yılki teması
Eylemlerimiz Geleceğimizdir / 2030 a kadar Dünya Açlığına Son Vermek Mümkün…
Yapılan etkinliklerle açlık problemi yaşayan insanlar hakkında farkındalık yaratıp faaliyete geçilmesini sağlanırken, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasını mümkün kılması amaçlanmaktadır. Dünya Gıda Günü, kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp ve israflarının azaltılması ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından farkındalık sağlamaktadır.
İnsanların yaşayabilmesi, fiziksel ve ruhsal gelişimlerini sağlayabilmesi için kendi inanç ve kültürüne uygun olarak yeterli ve güvenilir gıdaya erişebilmesi her şeyden önce evrensel bir haktır. Günümüzde dünyada 6 milyar insan yaşamaktadır. Maalesef dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen insanların 821 milyonu kronik açlık çekmektedir. Bu nedenle üretmek ne kadar önemli ise gıdaların israf edilmemesi de o kadar önemlidir.
Yıllık, dengesiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti 3,5 trilyon ABD doları düzeyinde hesaplanmaktadır. İnsan hayatı kayıpları, işgücü ve tedavi masraflarının ulusal ekonomiye getirdiği maddi yükler güvenilir gıdaya olan önemi arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünyada hastalıkların % 72 sinin beslenme kaynaklı olduğu ifade edilmektedir.
Tarladan sofraya gıda zincirinin tüm aşamalarının denetleniyor olması son derece büyük önem arz etmektedir.Bu amaçla halen ilimizde Eylül/2018 itibariyle birincil üretimden başlamak üzere gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde 4684 adet denetim gerçekleştirilmiştir.
Gıda güvenliğinin sağlanmasında en etkin denetim mekanizması kuşkusuz tüketicilere aittir.Tüketicilerimiz her türlü ihbar ve şikayetlerini ALO GIDA 174 ihbar hattımıza yapabilmektedirler.